Wat is integrale yoga?

Voor veel mensen in het westen is yoga iets wat met lichaamshoudingen te maken heeft. Integrale Yoga gaat wat stapjes verder. Bij Integrale Yoga kijken we naar de verschillende delen van ons wezen: ons lichaam, onze gevoelens en emoties en ons denkvermogen.
Al deze drie aspecten van het menselijk wezen worden ontwikkeld in de Integrale Yoga en worden met elkaar in harmonie gebracht. Het gaat dus om het integreren van de verschillende delen van ons wezen. Daarom beoefenen we bij de Integrale Yoga niet alleen de lichaamsoefeningen (uit de Hatha Yoga), maar ook ademoefeningen, concentratieoefeningen, ontspanning en meditatie.

 Grondleggers Integrale Yoga

Sri Aurobindo en de Moeder (de grondleggers van de Integrale Yoga) schreven hun leerlingen geen enkele regels of de Moeder & sri Aurobindo 2disciplines voor. Leerlingen waren vrij zich te ontwikkelen op een wijze die past bij hun eigen individuele natuur. Door in de omgeving van Sri Aurobindo en de Moeder te vertoeven kwamen zij vanzelfsprekend in aanraking met het hogere bewustzijn en de bewustzijnskracht.

Integrale yoga is de meest effectieve en tegelijkertijd de moeilijkste yoga weg die er bestaat. Effectief omdat het er in de kern om gaat dat de leerling zich gaat afstemmen op een hoger bewustzijn: Om te beginnen tijdens de lessen en daarna in het dagelijks leven. De ervaring van de leerling is het ervaren van diepe intense vreugde. Moeilijk omdat onze terugkerende gedachten en vitale naturen (emoties, verlangens etc.) ons afleiden van het hogere bewustzijn.

Integrale yoga in Nederland

In 1983 begon Agastya met het geven van yogalessen in Rotterdam (www.integraleyoganederland.nl). Hij noemde zijn yoga Integrale Yoga omdat dit het pad was wat hij zelf bewandelde. Ge├»nspireerd door de boodschap van Sri Aurobindo en de Moeder ontstonden er yogalessen die een combinatie waren van hatha yoga, pranayama (ademoefeningen), meditatie en speeches. Wat deze lessen vernieuwend maakte was de afstemming op de bewustzijnskracht die Agastya ‘de kracht van boven’ noemde.

We zien in de laatste jaren dat het beoefenen van yoga razend populier is geworden. Zelfs wetenschappers en medici zien de voordelen ervan in. Dit leidt ertoe dat hulpverleners hun patenten soms aanraden yoga te gaan beoefenen, zowel bij psychische als fysieke klachten. De westerse yogascholen bieden diverse yogavormen aan die veelal varianten zijn op de klassieke hatha yoga. Om te weten of een bepaalde yogavorm bij je past kun je daarom het beste eerst een proefles volgen bij desbetreffende yogaschool.

Wees welkom voor een proefles en ervaar of de integrale yoga bij jou past.